Albin Vega
Se indsatte fotos i Pdf-dokument

Engang i begyndelsen af juni så jeg en artikel om “Anholt Lone Star” på Minbåd.dk.
Sejladsen er arrangeret af Skandinavisk Singlehandsejler Forening og kan sejles både sing-lehand, doublehand og båden fuld.
Jeg har sejlet mange sømil alene, mindst 8-900 i år. Jeg tilmeldte mig singlehand sejladsen.
Konceptet er at man starter fra sin hjemhavn og skal være på Anholt senest kl. 10 lørdag formiddag. Løbsledelsen regner distancen og starttidspunktet ud efter handikap.
Det er en dybt uretfærdig sejlads. Jeg havde en halvvind/agten for tværs hele vejen, dem fra Ålborg i stik modvind og kryds hele vejen. Det er der ingen retfærdighed i. Konkurrencen er ikke det vigtigste, men oplevelsen og det sociale samvær med ligesindede i havn.

29 både var tilmeldt, 15 singlehand, 11 doublehand og 3 med fuld besætning

Havheksen var næstmindste båd I løbet efter en Granada 23 Racer fra Horsens. Ellers var de fleste noget større. Den største, en Baltic 47 og flere decideret racerbåde som f.eks. Figaro II, J 112E, flere X-både, 2 Luffe 40 osv. Alle 29 tilmeldte både gennemførte sejladsen.
Vi var 6 både fra Holbæk fjord med en distance på 61-62 mil. Et par stykker fra Køge med 96.5 mil og fra Gilleleje med 44 mil. Fredericia, Lynetten, Vejle, Nibe, Hou, Århus og Kerte-minde for at nævne nogen af starthavne. En meget blandet flok.

I dagene op til starten blev diverse vejrudsigter tjekket grundigt – alle lovede blæsevejr mel-lem 8 og 13 m/sek fra øst – sydøst, med mange regnbyger. Det kom til at passe meget godt, men undtagelse af regnen. De andre sejlere med vindinstrument, sagde mellem 10 og 12 m/sek på Kattegat.
Havheksen blev lettet for alt unødigt grej, reservedunke, gummibåd, rullemadras osv .Hun kom op på Bådelaugets beddingen et par timer, et par dage før. Der var ikke meget at kom-me efter, kun nogle ruger på skruen og loghjulet. Hun skulle jo sejle bedst muligt.
Mit starttidspunkt var fredag 28/8 kl. 20.01. dvs. den første times tid i det sidste dagslys og ca 8-10 m/sek fra Ø til ØSØ på Isefjorden. Beviset for starten er et screenshot fra Ipadens Navionics program, sendt som mail til løbsledelsen.

Nordkosten ved Langeshage var valgt som startlinie. Jeg havde forregnet mig en smule og kom 5 min for sent til start.
De første par mil til Bognæs på bidevind, resten af Isefjorden på en halvvind, ca. 8-10m/s og en times tid med kraftig regn. Godt og varmt sejler tøj er alfa og omega.
Vejrudsigterne havde lovet regn, det bliv ikke til så meget. Til gengæld kunne jeg styre efter 3. stjerne i trækstangen på Karlsvognen i perioder. Sorte skyer med lyn i horisonten. En meget afvekslende nat med månelys i korte perioder. En meget smuk og dramatisk nattehimmel på Kattagat. Ved Hesselø tog jeg et reb i storen, så krængningen bliv en smule mindre. Men med samme fart.
Navigationen om natten er mest efter plotteren. Fra Hundested kan man se Hesseløs fyr og før T-ruten dukker Anholt fyr ud af mørket, ellers er der ikke meget gammeldags navigation.
Som altid er T-ruten en udfordring, denne nat med flere skibe, både nord- og syd gående. Havheksen fik et hul igennem flokken af handelsskibe. Mellem T-ruten og Anholt begyndte nogle af de andre deltageres navigationslys af dukke op i horisonten. De sidste mil var et rigtig race, hvor Havheksen naturligvis holdt sin plads rækken af indgående både. I daggryet dukkede Anholt op. kl 05.50 gik det gennem havnehullet/målstregen. 9 timer og 45 minutter for en udsejlet distance på ca. 62 sømil og et gennemsnit på 6,3 knob.

Jeg fortøjede i en meget stille og halvtom havn, og hjalp et par af de efterfølgende sejlere med at fortøje. Så på køjen nogle timer. Kl. 15 var der indkaldt til møde i sejlerstuen. Et par af de meget erfarne singlehand sejlere, Jens Als Andersen og Jan Møller holdt oplæg, og snak-ken gik om erfaringer og oplevelser som single/shorthand sejler.
Aftensmaden blev indtaget på Al-Got (fra havet), og uddelingen af en rød og en grøn sok til alle deltagere var højdepunktet.

En sjov historie fra Anholt

De lokale havde hørt at en flok singlehand sejlere kom til øen. Et par kvinder kom i løbet af aftenen på havnen, for at spørge om vi alle var singler, altså ikke i parforhold. De havde misforstået konceptet en smule. Om de gik alene hjem igen, melder historien desværre intet om, sorry.

Søndag formiddag var det tid at sejle hjem igen. Jeg tog en omvej over Torekov på svenske-kysten.
Anholt Lone Star 2020 er sejlet. Den foreløbige dato for næste års Anholt Lone Star er 11. til 13. juni 2021. Start gebyret er 0 kr. Afmeldings gebyr 200 Kr. Der skal betales havnepenge og middag, vel i alt ca. 500 kr. for en festlig og lærerig weekend.

Havheksen skal være med til næste år —- skal du???

Sejler hilsner fra

Søren Nerup, Medlems nr. 388. Plads 84